Bloggposter

Typo för hand

Det bästa med hela Typo-konferensen var kanske ändå när jag fick lära mig trycka för hand. (Blocktryck med träsnitt kanske man kan säga på svenska? Osäker på termerna).

Jag älskar (ÄLSKAR) typografi och har länge drömt om att studera och specialisera mig i det. Nu öppnades mina ögon för en ny gren i ämnet och det är det här jag ska göra när jag blir stor.

Det var självaste Erik Spiekermann som hjälpte mig. Det visste jag dock inte förrän jag när jag var färdig frågade efter hans namn. Jag ville sjunka genom jorden när jag förstod vem min lärare var. Här hjälper han mig låsa fast bokstäverna så jag kan trycka.

(Det är alltså Erik Spiekermann som grundat FontShop med sin fru. FontShop ligger bakom hela Typo-konferensen. Förutom att ha fått ett tusental priser har han även designat typografin för Deutche Bahn, DB, Tysklands VR. Yyyl. Kanske vi lämnar det där.)

Jag tryckte planscher.

 

02.06.2013 kl. 00:13

Postberlin

Ja, det gick ju inte så bra att blogga från Berlin. Dels för att jag inte orkade släpa med mig den under de långa dagarna på vift och dels för att det inte gick att blogga här på ratata från iphonen (dåligt). 

Dessutom var wifi så dåligt i konferensutrymmena att man fick hjärnblödning varje gång man försökte sig på att kolla mejl eller facebook.

Men i efterhand, en natt då jag inte kunde sova, samlade jag ihop några tankar från resan och konferensen:

Jag har så mycket att säga om konferensen i Berlin att mina tankar blir gröt. Samtidigt som den delvis fyllde sitt syfte (inspirerade och gav tankeställare) så föll den på oförmåga att bibehålla en jämn, hög standard på föreläsningarna.

Jag menar, betalar jag sju, nästan åttahundra euro för en konferens förväntar jag mig en viss standard. Det här tar jag som en självklarhet.

Men, allt var ju självklart inte dåligt och jag serverades faktiskt några av de bästa föreläsningarna jag någonsin varit på varvat med oförlåtligt dåligt dravel. 

Topp tre föreläsningar utan inbördes ordning:

Den första föreläsningen jag var på tog mig med storm. Julie K. Andersen höll en högklassig, smart, rolig och framförallt personlig föreläsning om ett personligt projekt hon arbetat på och ställt ut: Be My Valentine, Bitch. Men blandar man in katt- och humoryoutubes i presentationen är det ju självklart att jag kapitulerar.

Kate Moross är lika gammal som mig och SJUKT begåvad. Jag älskar henne samtidigt som jag vill stjäla hennes liv. Hennes föreläsning var (självklart) också snygg och hon var en av de få som snackade från hjärtat och inte läste av en färdigskriven föreläsning på papper.

Design- och reklambranschens gudinna, Jessica Walsh, avslutade konferensen. Hon var skitnervös och läste innantill, men kom med viktiga tankar och visade supersnygga, innovativa arbeten. När jag blir stor vill jag också ha lika mycket makt som hon.

Sammanfattningsvis, vad jag lärde mig: var inte rädd för nya tillvägagångssätt. Våga arbeta analogt (dvs med händer istället för dator) och kombinera digitalt med analogt. Våga vara personlig. Och framförallt: hur man gör en presentation som fängslar.

Rebelliskt satt jag barfota under i princip varenda föreläsning. Ibland åt jag också på någonting.

01.06.2013 kl. 23:35

Äntligen Berlin!

Del 1 av min designresa har startat.

 

Jag lämnade en blygsam vår i Helsingfors för full on sommar i Berlin. Sitter och tuggar på min frukost som bäst medan solen skiner och värmen laddar upp där ute.

Jag bor hos en bekant från Vasa, Julia, och skulle verkligen kunna flytta hit på studs. (Måste återuppta mina tyskalektioner när jag kommer hem igen.)

Snart ska jag börja plocka ihop och ge mig ut på stan för att hitta en karta så jag kan ta mig runt lättare. Sen ska jag gå till Haus der Kulturen der Welt (House of World Cultures) och registrera mig till TYPO Berlin 2013 Touch, International Design Talks, huvudorsaken till att jag är här.

Det är Europas största designkonferens och tack vare ett stipendium från Svenska Kulturfonden (bless them) får jag lyssna på och ta del av bättre vetandes erfarenheter i branschen. (Hoppas på att bli mer inspirerad än slak av ångest.)

Har jag riktigt tur så hinner jag också luncha med min kompis från forna tider i Portugal, Jelka, innan spektaklet börjar. Vi gjorde praktik på Leo Burnetts Lissabonkontor tillsammans en gång i tiden och nu efter fem(?) år kommer vi äntligen återses.

Även om det skulle regna ute nu skulle jag vara mer än nöjd över allt som väntar på den här resan.

Var goda, en liten titt ut från balkongen.

16.05.2013 kl. 11:30

Det här är inte en blogg.
Det är en kontaktannons.